Ελλάδα και Λιβύη

 

Οι ελληνολιβυκές σχέσεις έχουν μακρά ιστορία, χρονολογούμενες από τον 7ο π.Χ αιώνα, οπότε πραγματοποιείται ο ελληνικός εποικισμός της Κυρηναϊκής από κατοίκους της Θήρας. Χαρακτηριστικά, η πρώτη ιστορική αναφορά αλλά και περιγραφή της Λιβύης- υπό την έννοια της ευρύτερης Αφρικής- οφείλεται στον ιστορικό Ηρόδοτο.

Οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης χρονολογούνται από το έτος 1951, ευθύς αμέσως μετά την επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Λιβύης από τον ΟΗΕ (την 24η Δεκεμβρίου 1951).

 

 

 

 


Το λαθος
που κανε η Κυβέρνηση

 "με όλο το σεβασμό στους έλληνες πολίτες κάθε ιδεολογίας και κόμματος, αλλά μετά από σχεδόν 35 χρόνια στην Ελλάδα νόμιμα, έχοντας αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, με το δικαίωμα ψήφου, και με τον όρκο που έχω δώσει στη Νομαρχία αλλά και σαν φαντάρος στο στρατό κάτω από τη γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας, να υπηρετώ την Ελλάδα πατρίδα, έχω το δικαίωμα και εγώ να κριτικάρω την ελληνική κυβέρνηση όταν βλέπω τη στάση που ακολουθεί η οποία είναι ενάντια στο συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού."  

Ακόμα κι αν κάποιος θέλει να κάνει μια στρατηγική από συμφέρον μόνο και όχι από μια ανθρωπιστική πλευρά, η στάση της κυβέρνησης είναι μια λανθασμένη στρατηγική. Βασικά θα έπρεπε να μην κάνει τίποτα και να περίμενε. Δεν προσπάθησε να μιλήσει καθόλου με την πλευρά των ελεύθερων επαναστατών για να μην στενοχωρήσει τον Καντάφι. Δεν καταδίκασε το καθεστώς Καντάφι για τις σφαγές που ξεκίνησε από τις 15 Φεβρουαρίου και συνέχιζε να κάνει. Η Λιβυκή πρεσβεία στην Ελλάδα ακόμα λειτουργεί κανονικά και εκβιάζει τους Λίβυους φοιτητές για να βγουν να υποστηρίξουν τον Καντάφι αλλιώς θα χάσουν τις υποτροφίες τους φωτογραφίζοντας βέβαια τους διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία προκειμένου να στείλουν τις πληροφορίες πίσω στην Τρίπολη.

Το καθεστώς Καντάφι τελείωσε, είναι μόνο θέμα χρόνου. Στη χειρότερη περίπτωση, είναι να δημιουργήσει μια μικρή χώρα στην Τρίπολη αλλά και αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ. Η Ελλάδα θα ταυτιστεί με μια από τις χώρες που δεν υποστήριξε το δικαίωμα του λιβυκού λαού για ελευθερία και δημοκρατία. Θα παραμείνει μια από τις χώρες που επί χρόνια υποστήριζε τον δικτάτορα Καντάφι; Ο λαός δεν θα ξεχάσει την θέση της Ελλάδας. Ήδη ο λιβυκός λαός στην Βεγγάζη διώχνει τους Τούρκους για την λαθεμένη θέση τους και ο λαός έβαλε σε μαύρη λίστα την Τουρκία για τη στάση της. Από τότε σιώπησε η Τουρκία και ο Erdoğan. Θα κάνει και η Ελλάδα το ίδιο λάθος;

Η Ελλάδα μπορεί να αρπάξει αυτήν την ευκαιρία και να επενδύσει στο μέλλον τη σχέση της με τη Λιβύη, πρώτα με το να υποστηρίξει πνευματικά την ελευθερία του λιβυκού λαού και να «αρπάξει» συγχρόνως τις κατασκευαστικές εταιρείες της, πράγμα που έκανε η Τουρκία στη Λιβύη έχοντας εκεί 30,000 εργάτες και υπαλλήλους. Επιπλέον η Ελλάδα θα μπορεί να έχει φτηνή και εύκολη πρόσβαση στο φυσικό αέριο στην Κρήτη που έχει προταθεί και στο παρελθόν. Αυτό θα βοηθήσει επίσης τα εθνικά και στρατηγικά ύδατα της Ελλάδας κοντά στην Κρήτη, ό,τι δηλαδή η Τουρκία απολαμβάνει αυτά τα χρόνια κάτω από το καθεστώς Καντάφι. Μόνο με αυτή την κίνηση θα βρει θέσεις εργασίας για τους έλληνες και για τις κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν πάθει μεγάλες ζημιές μετά το 2004. Και τέλος, με το φτηνό και με εύκολη πρόσβαση, φυσικό αέριο, θα δώσει μιαν ανάσα στην ελληνική αγορά.
Πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε τη σιωπηρή θέση αυτής της κυβέρνησης. Είναι κατανοητά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η κυβέρνηση όμως με τα διαφορετικά της υπουργεία, συνεπώς τα οικονομικά προβλήματα δεν θα πρέπει να επηρεάζουν το Υπουργείο Εξωτερικών να επιτελέσει το καθήκον του.
Ελπίζουμε η παρούσα κυβέρνηση να κρατήσει την υπόσχεσή της και να καταδικάσει τα λάθη του παλαιού ΠΑΣΟΚ και να κυβερνήσει με πραγματική διαφάνεια τώρα. Είναι ντροπή και για τα άλλα πολιτικά κόμματα που δεν παίρνουν θέσεις, αλλά δυστυχώς είναι ευκολότερο να είναι κανείς συνοδηγός και να κριτικάρει τον οδηγό, από το να στέκεται στο τιμόνι και να παίρνει σημαντικές αποφάσεις. Γι αυτό και πληροφορούμε τον ελληνικό λαό διότι η ελπίδα μας είναι μόνο οι πολίτες αυτής της χώρας.
 
 

 
Ξέρατε ότι η στάση της Ελλάδας & της Τουρκίας είναι υπέρ του Καντάφι και ενάντια στον Λιβυκό λαό;

Εάν η Ελλάδα δεν θέλει να συμμετέχει με το ΝΑΤΟ & τα Ηνωμένα Έθνη αυτό είναι σεβαστό (αν και έχοντας τις βάσεις τους στην χώρα, είναι λίγο δύσκολο), αλλά δεν μπορεί η Ελληνική Κυβέρνηση από την μία να υποστηρίζει τα Η. Ε. και από την άλλη πλευρά να συνεχίζει να μιλά (διαπραγματεύεται) με έναν τρελό δικτάτορα, δολοφόνο, που μας έχει όλους τρομοκρατήσει εδώ και 42 χρόνια, ακόμα και εδώ στην Ελλάδα. 


Ανενόχλητη Τρομοκρατία εναντίον Λίβυος στην Ελλάδα

Από της αρχές του '80, ο Καντάφι άρχισε να ενοχλείται από τους Λίβυους που ζούσαν στο εξωτερικό. Μετά τη μεγάλη σφαγή του 1974-76 στα πανεπιστήμια κατάφερε να σιωπήσει την όποια θέση ή ομιλία ήταν εναντίον του στην Λιβύη. Αλλά στο εξωτερικό η Λίβυοι μίλησαν ελεύθερα. Μετά από μια μεγάλη απόπειρα εναντίον του το ‘84, ο Καντάφι έστελνε εκτελεστές δολοφόνους να καθαρίσουν την Ευρώπη και τον κόσμο από τα «κοπρόσκυλα» όπως τους αποκαλούσε. Δύο Λίβυοι φοιτητές 23 και 24 ετών, δολοφονήθηκαν στο διαμέρισμά τους στην Αθήνα στην δεκαετία του ’80, καθώς και ένας Λίβυος, πατέρας δύο παιδιών, πυροβολήθηκε σε δρόμο της Αθήνας. Στους ύποπτους εκτελεστές του Καντάφι δόθηκε άδεια για να αποχωρήσουν από την Ελλάδα και δεν φυλακίστηκαν ποτέ. Λόγω της φιλίας της Ελληνικής Κυβέρνησης τότε με τον Καντάφι, η Ελλάδα ήταν αφιλόξενη στους Λίβυους που δεν θέλανε τον Καντάφι. Υπήρξαν και πολλές άλλες απόπειρες εναντίων Λίβυων στο Χαλάνδρι, στη Γλυφάδα και σε άλλες περιοχές.

Abu Bakr Abd Al Rahman, former military officer – Athens May 1980
Leiutenant Senoussi Al Atyoush, Monarchist military – Athens January 1981
Saleh Abu Zaid Al Shteyte, businessman – Athens July 1984

Atyah Saleh Al Fartass, student – Athens July 1984
Abd Al Mounam, student – Athens July 1984
Mohammad Ashour Afhema, businessman – Athens January 1987

Εκτός από τα στραβά μάτια, μερικοί είχαν και τα χέρια τους βρώμικα. Λίβυοι οι οποίοι φθάνανε στον παλιό Εθνικό Αερολιμένα στην δεκαετία του ’80 και ζητούσαν άσυλο, ξαφνικά παραλαμβάνονταν από Λίβυους διπλωμάτες και στέλνονταν πίσω στην Λιβύη. Πείτε το από ηλιθιότητα ή από έλλειψη εμπειρίας για το τι σημαίνει πολιτικό άσυλο … αυτό ας το κρίνει ο κόσμος. Πάντως δύο τουλάχιστον περιπτώσεις συνέβησαν στην Αθήνα
 

 
 

Στενές σχέσεις με τον Καντάφι
Όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρχαν στενές σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Καντάφι. Είναι γνωστή επίσης και η οικονομική στήριξη της Λιβύης στις προεκλογικές εκστρατείες του ΠΑΣΟΚ, όπως καταγράφουν απόρρητες εκθέσεις που συνέταξαν Αμερικανοί αξιωματούχοι το 1989. Έφταναν μάλιστα στο σημείο πουν ότι «στην πραγματικότητα η εκλογική νίκη του Παπανδρέου το 1981 ήταν εν μέρει υπογεγραμμένη από τον Kαντάφι». Tα έγγραφα αυτά, που φέρουν την σήμανση «Mόνο για να δεις (eyes only)» και «top secret», τα έφερε στη δημοσιότητα η βουλευτής του ΚΚΕ, κ. Λιάνα Κανέλλη, τον Ιούνιο του 2001. Ήταν τότε που η Βουλή συζητούσε το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, βάσει του οποίου κατόπιν εξαρθρώθηκαν τμήματα ελληνικών οργανώσεων (17Ν και ΕΛΑ) και καταδικάστηκαν μέλη τους.

Εκτός των αναφορών στην τρομοκρατία πάντως, ο συντάκτης των εκθέσεων είναι κατηγορηματικός για τις σχέσεις ΠΑΣΟΚ με Καντάφι και ιδιαίτερα για την οικονομική στήριξη που παρείχε ο Λίβυος «ηγέτης» στο συγκεκριμένο κόμμα. Ειδικότερα αναφέρει: «Στην πραγματικότητα η εκλογική νίκη του Παπανδρέου το 1981 ήταν εν μέρει υπογεγραμμένη από τον Kαντάφι ο οποίος κρυφά μετέφερε κατ’ εκτίμηση τέσσερα εκ. δολάρια μέσω μιας μεγάλης ελληνικής τράπεζας για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας (σ.σ. εννοεί του ΠAΣOK). Σήμερα (σ.σ. η έκθεση συντάχθηκε το 1989) η υποστήριξη του Kαντάφι προς το ΠAΣOK έχει φτάσει τα 20 εκ. δολάρια».
 


  

 

Τι ζητάμε από Ελλάδας;


Δεν ζητάμε τα αεροπλάνα σας. Δεν ζητάμε λεφτά.
Δεν ζητάμε τίποτα άλλο εκτός από την Ελληνική Κυβέρνηση να καταδικάσει τον Τρελό Δικτάτορα «Καντάφι» δημόσια,
και να Κόψετε κάθε συνεργασία μαζί με αυτό το ΒΑΝΑΥΣΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ


 

 

Ποσό κοντά είναι η Λιβύη;
 

Απόστασης:

Αθήνα - Τρίπολη 55 λεπτά με αεροπλάνο
Αθήνα - Βεγγάζη 45 λεπτά με αεροπλάνο


Αθήνα - Darna 587km
Αθήνα - Βεγγάζη 725.5km
Αθήνα - Misrata 997.5km
Αθήνα - Τρίπολη 1,105km
Iraklio - darna 364.5Km


   
  Προσωπικότητα και κυβέρνηση Καντάφι, Ιδεολογία ή μια νέα θρησκεία; Δυτικές σχέδια & θεωρίες συνωμοσίας