Καντάφι  Προσωπικότητα, κυβέρνηση,
ιδεολογία ή μια θρησκεία

Θα αναφέρω έναν Έλληνα τουρίστα που πήγε στη Λιβύη για πρώτη φορά. "Ο Καντάφι μας υποδέχθηκε στην Τρίπολη. Τεράστιες αφίσες κοσμούσαν την πόλη. Ο Καντάφι να γελά. Ο Καντάφι να ατενίζει το μέλλον με προτεταμένο το θεληματικό πηγούνι. Ο Καντάφι να χαιρετά κρατώντας τα χέρια του όπως ακριβώς ένας δικός μας αρχηγός κόμματος. Ο Καντάφι με κελεμπία, με ρούχα δυτικά, με μαντήλα, χωρίς μαντήλα, σε σκηνή, στην έρημο, στην πόλη.
Με τόση δόση, το ΄παθα. Έδεσσα, πήρα, τον ερωτεύτηκα τον άτιμο. Κάθε που δεν τον έβλεπα, πάθαινα μια στέρηση άνευ προηγουμένου."


Η αντίληψη για έναν σοσιαλιστή και έναν ισχυρό μαχητή που οι περισσότεροι άνθρωποι εδώ στην Ελλάδα ή στον κόσμο σκέφτονται για το Καντάφι, είναι μακριά από την αλήθεια. Στα πρώτα χρόνια Καντάφι΄63-΄67 πολλή νεολαία στη Λιβύη συναρπάστηκε όπως το ίδιο είχε γίνει και με τις ομιλίες του χαρισματικού Αιγύπτιου ηγέτη Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ. Στην πραγματικότητα οι ομιλίες του Καντάφι τείνουν να αντιγράφουν τις ομιλίες του Νάσερ ακόμη και μέχρι σήμερα. Ο Καντάφι το 1969 βρέθηκε στο κατάλληλο μέρος και ήταν η κατάλληλη στιγμή διότι ο πληθυσμός της Λιβύης ήθελε μια αλλαγή κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ισραήλ.
Ειπώθηκε ότι λόγω της ψυχωτικής συμπεριφοράς του, επρόκειτο να πέρασει από στρατοδικείο εκείνη την εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έχοντας θεωρηθεί υπεύθυνος για το θάνατο ενός ατόμου στο στρατό. Τρεις μήνες μετά από την επανάσταση του 1969, μια αποτυχημένη προσπάθεια από μια ομάδα ανώτερων στρατιωτικών που μερικοί συμμετείχαν στην επανάσταση, προσπάθησε να τον απομακρύνει λόγω παράνοιας.

Ο Καντάφι φοβόταν πάντα για τη ζωή του, είτε από θάλασσα, ή από ύψος και ποτέ δεν κοιμάται στο ίδιο μέρος παραπάνω από τρεις ημέρες. Φοβόταν επίσης οποιονδήποτε είχε αντίθετες ιδέες με τον ίδιο. Αυτό αποδείχθηκε πολύ επικίνδυνο δεδομένου ότι απέβαλε όλους τους ανώτερους στρατιωτικούς υπαλλήλους, αποσυναρμολόγησε τη δομή του στρατού και αργότερα απομάκρυνε τους πανεπιστημιακούς σπουδαστές ένωσης. Επίσης έκανε πλύση εγκεφάλου στα σχολεία καθώς και στους γονείς και τις οικογένειές των μαθητών και έλεγχε οποιονδήποτε μιλούσε εναντίον του πατέρα Καντάφι.
Άλλο ένα παράδειγμα της αδυναμίας του χαρακτήρα του Καντάφι ήταν το γεγονός ότι ήταν πολύ ζηλιάρης. Δεν ήθελε κανέναν Λίβυο να γίνει γνωστός, όπως συγγραφείς, ποιητές, δημοσιογράφοι, επιστήμονες, δάσκαλοι, ηθοποιοί κλπ, ήταν απαγορευμένο να δημοσιεύσει ονόματα. Ήθελε μόνο το δικό του όνομα να συνδέεται με τη Λιβύη. Όλες αυτές οι αδυναμίες του Καντάφι δεν προκαλούσαν τίποτα άλλο παρά ακόμη περισσότερα καταστρεπτικά βασανιστήρια της λιβυκής κοινωνίας για 42 έτη.

 

 

Προσωπική ιστορία
 Απίστευτο να ακουστεί, αλλά είναι ένα αληθινό γεγονός ότι ο Καντάφι έχει εβραϊκό αίμα, παρά την μεγάλη επίδειξη έχθρας στο Ισραήλ. Αλλά υπήρξαν πολλοί Λίβυοι Εβραίοι που ζούσαν στη Λιβύη πριν από τον αραβο-Ισραήλινο πόλεμο. Η γιαγιά του Καντάφι, μια Λίβυα εβραία που παντρεύτηκε με έναν Εβραίο καταρχήν. Αλλά λέγεται ότι την κακοποιούσε άσχημα, δραπέτευσε με τα παιδιά της και παντρεύτηκε μουσουλμάνο Λίβυο και έγιναν η ίδια και τα παιδιά της Μουσουλμάνοι. Η μητέρα του Καντάφι τότε ήταν 9 χρονών. Ο Μοαμάρ Καντάφι γεννήθηκε στην Σύρτη στις 7 Ιουνίου 1942. Η οικογένειά του ανήκει σε μια μικρή φυλή την Qadhadhfa. Ο Μοαμάρ εισήχθη στη λιβυκή στρατιωτική ακαδημία στη Βεγγάζη το 1961. Κατά την διάρκεια της συλλογικής στρατηγικής εισβολής στην Παλαιστίνη και τη δημιουργία ενός κράτους του Ισραήλ μέσα στην Παλαιστίνη, οι Λίβυοι φοιτητές διαμαρτύρονταν μέσα και έξω για χρόνια. Ήταν ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση του Βασιλιά Ίντρις δεν συμμετείχε στην αραβική Σύνοδο Κορυφής που οργανώθηκε από την αραβική ένωση και επίσης δεν συμμετείχε στον πόλεμο ενάντια στο Ισραήλ. Επηρεασμένος από την κατάσταση και από τις ομιλίες του χαρισματικού Αιγύπτιου ηγέτη Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, λέγεται ότι και ο Καντάφι ήταν μαζί με τους περισσότερους από τους φοιτητές που διαμαρτύρονταν στην περίοδο 1965-66.

 

Η επανάσταση του 69

Στις 6 Ιουνίου 1967 έγιναν οι μεγαλύτερες διαμαρτυρείς σε μεγάλες πόλεις στη Λιβύη μετά από την αρχή του Αραβο-ισραηλινού πολέμου. Η κατάσταση έγινε χειρότερη τον επόμενο χρόνο όταν κατηγόρησε ο Αιγύπτιος ηγέτης Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ την κυβέρνηση του Βασιλιά Ίντρις για την άδεια των αμερικανικών και βρετανικών βάσεων στη Λιβύη προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ενάντια στην Αίγυπτο. Πρώτη Σεπτεμβρίου του 1969, ο Καντάφι και μια ομάδα ανώτερων στρατιωτικών κατέλαβαν τα κτήρια της κυβέρνησης του Βασιλιά Ίντρις και άλλαξαν το επίσημο όνομα της Λιβύης από Βασίλειο της Λιβύης σε Λιβυκή Αραβική Δημοκρατία. Ένα προσωρινό σύνταγμα συντάχθηκε για να αντικαταστήσει το σύνταγμα του βασιλείου. Η λιβυκή επανάσταση υποστηρίχθηκε από το Λιβυκό λαό με χαρά.

Η Λιβύη ήταν μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο μετά από την ανεξαρτησία της το 1951. Με την ανακάλυψη των σημαντικών αποθεμάτων πετρελαίου το 1959, και την πρώτη παραγωγή τον Σεπτέμβριο 1961 η οποία ολοκληρώθηκε μέχρι το 1965 η χώρα άρχιζε την ανοικοδόμηση, και με την επανάσταση του ΄69, ο Καντάφι υποσχέθηκε γρήγορη αποκατάσταση στο φτωχό πληθυσμό της Λιβύης. Ο πληθυσμός τον εμπιστεύθηκε και με υπομονή περίμενε την αλλαγή. Είδαν νέα και μεγάλα κτήρια και παραχώρησαν καινούργια διαμερίσματα σε νέες πολυκατοικίες σε μερικούς φτωχούς. Σε μερικούς άνεργους ή αγράμματους δόθηκε απασχόληση σε κυβερνητικές θέσεις. Η τηλεόραση σε καθημερινή βάση διαφήμιζε τα επιτεύγματα της επανάστασης.
Παρόλα αυτά, όλο αυτό ήταν μια μικρή μερίδα του κέρδους που προερχόταν από την παραγωγή του πετρελαίου που μέχρι 1973 η Λιβύη έγινε ο έκτος-μεγαλύτερος εξαγωγέας του πετρελαίου παγκοσμίως. Τα περισσότερα χρήματα πήγαιναν όμως αλλού.
Η εναντίον τον Καντάφι

Στις 7 Απριλίου 1976, πανεπιστημιακοί σπουδαστές από τη Βεγγάζη και την Τρίπολη οργάνωσαν τις μαζικές επιδείξεις ενάντια στο καθεστώς Μοαμάρ Καντάφι. Σε μια χώρα όπου η διαφωνία συναντήθηκε συχνά με τη σύλληψη, την εξαφάνιση ή την εκτέλεση, οι διαμαρτυρίες ήταν επαναστατικές. Για χρόνια, οι Λίβυοι είχαν υποφέρει από ένα κατασταλτικό στρατιωτικό καθεστώς. Στερημένοι από τον ογκώδη πλούτο πετρελαίου της Λιβύης, οι κοινωνικοί και οικονομικοί πόροι επιδεινώθηκαν γρήγορα, και το εκπαιδευτικό σύστημα συνετρίβη από την πίεση του στρατιωτικού ελέγχου. Τροφοδοτούμενοι με θυμό από τη θλίψη για την απώλεια συντρόφων τους, από τις συχνές και πολυάριθμες καταπατήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων του καθεστώτος και από τη στρατιωτική παρουσία στα σχολεία και τις πόλεις τους, οι σπουδαστές πήραν και πάλι τους δρόμους με συντριπτικούς αριθμούς.
Νωρίτερα εκείνο τον χρόνο, τον Ιανουάριο, διάφοροι Λίβυοι σπουδαστές αντιτέθηκαν στο σχηματισμό μιας χρηματοδοτούμενης από την κυβέρνηση ένωσης σπουδαστών με τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης δικής τους. Το καθεστώς του Καντάφι αντέδρασε με τη βία, τα κυβερνητικά στρατεύματα στάλθηκαν στα σχολεία, όπου επιτέθηκαν και συνέλαβαν διάφορους σπουδαστές.
Άλλοι πυροβολήθηκαν και αρκετοί σκοτώθηκαν, άλλοι κρεμάστηκαν δημόσια. Και αυτό που συνέβη θα αποτυπωνόταν οδυνηρά στα μυαλά των Λίβυων για πάντα. . Εκείνη την ημέρα, πολίτες και σπουδαστές από το πανεπιστήμιο Al-Fateh κρεμάστηκαν δημόσια στην κεντρική πλατεία της Βεγγάζης. Το καθεστώς μετέδωσε τις εκτελέσεις στη λιβυκή κρατική τηλεόραση περισσότερο για να εκβιάσει και να εκφοβίσει το λαό ώστε να μη ξανά τολμήσει (δείτε το βίντεο).


Το καθεστώς θα άρχιζε να χαρακτηρίζει την επέτειο της εξέγερσης του 1976 με καινούργιες εκτελέσεις. Ημέρες αργότερα, οι διαφωνούντες ανώτεροι στρατιωτικοί κρεμάστηκαν επίσης. Κάθε χρόνο μετά από αυτό, και στη διάρκεια της δεκαετίας του '80, ο μήνας Απρίλιος έφερνε έναν καινούργιο κύκλο εκτελέσεων.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους που εκτελέστηκαν ήταν αθώοι και έκαναν απλώς ειρηνική διαμαρτυρία, υπήρξαν και άλλοι αθώοι που είχαν φυλακιστεί για την ουδέτερη στάση τους στις εκτελέσεις. Κανένας δεν είχε το δικαίωμα να διατηρεί ουδέτερη στάση και να μην φωνάζει την υποστήριξή του στον Καντάφι και τις εκτελέσεις.

 

 
   
 Ποιο είναι η οπαδού του

Είναι δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς πόσους υποστηρικτές έχει ο Καντάφι διότι λόγω της συνεχούς προπαγάνδας από την κρατική τηλεόραση για περισσότερο από 41 χρόνια, των ψεμάτων και του φόβου που έχει δημιουργηθεί στον πληθυσμό, οι άνθρωποι δεν εκφράζονται. Ένα όμως είναι σίγουρο, ότι ο Καντάφι δεν θα όπλιζε τον πληθυσμό της Τρίπολης για να προστατεύσει τη Λιβύη από τη Δύση και την Αλ Κάιντα (όπως είπε ότι έκανε στην κρατική τηλεόραση) διότι ο ίδιος φοβάται ότι αυτά τα όπλα θα στραφούν πιθανώς εναντίον του .

Από τις 20 Φεβρουαρίου 2011, η Τρίπολη εβράζει από τις διαμαρτυρίες εναντίον του Καντάφι και αυτό αποδεικνύεται από τα βίντεο που εμφανίζονται στο Διαδίκτυο (ο μονός τρόπος να τα βλέπει ο κόσμος). Λέγεται ότι από τότε έχουν συλληφθεί μεταξύ από 3.000 έως 10.000 άτομα. Είναι άγνωστο ακριβώς πόσοι έχουν εκτελεσθεί και πόσοι είναι ακόμα στη φυλακή. Ο Καντάφι εμφανίζει γρήγορα τις ογκώδεις δυνάμεις ασφάλειας και την πολιτοφυλακή του στην πόλη για να καταστείλει τη διαμαρτυρία ώστε να παρουσιάσει στα δυτικά μέσα και στον πληθυσμό της Τρίπολης ότι δεν υπάρχει καμία διαμαρτυρία στην πόλη. Στην αρχή της επανάστασης σχεδόν όλες οι πόλεις γύρω από την Τρίπολη είχαν κινηθεί ενάντια στον Καντάφι ο οποίος κατόρθωσε με το στρατό του να κατασιγάσει αυτές τις κινήσεις με μεγάλη απώλεια αίματος. Η Τρίπολη, αντίθετα από τη Βεγγάζη και τα αναλυτικά μέρη, ο μεγαλύτερος μέρος συγκέντρωση των στρατιωτικών του είναι κοντά. κατά συνέπεια, θα μπορούσε, και μπορεί εύκολα και γρήγορα να κατασιγάσει οποιοδήποτε εμπόδιο. Η Zawya ήταν μια από τις πρώτες δυτικές πόλεις που πάλεψαν της δυνάμεις του Καντάφι για περισσότερο από ένα μήνα πριν πέσει στα χέρια του Καντάφι . Με εκδίκηση η πολιτοφυλακή του τρομοκρατήσει τους πολίτες εκεί και συγκολλήσεως πήγαν σπίτι από το σπίτι και συνελήφθηκαν όλος τούς άνδρες και τη νεολαία από τα σπίτια τους. Είναι ακόμα άγνωστο πόσοι άπου αυτός έχουν απελευθερωθεί και πόσοι έχουν δολοφονηθεί .
 

Επομένως είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό ότι έχει οποιαδήποτε υποστήριξη στη Λιβύη. Αλλά προφανώς είχε. Από τα πλύση εγκεφάλου στα στρατιωτικά άτομα, τα οποία τούς έχουν πει ότι οι προδότες και Ισλαμιστές παίρνουν τα όπλα και σκοτώνουν τους πολίτες, και η δύση στείλει στρατεύματα για να τους βοηθήσει. Άλλα είναι και ακαλλιέργητα και απλά άτομα φυλάκων που θεωρούν την προπαγάνδα της κρατικής τηλεόρασης της Λιβύης. Από τα κοτόπουλα θεμάτων τους που γέννησαν πράσινα αυγά για την υποστήριξη του Καντάφι, στις φύσεις θυμώστε στην Ιαπωνία για αυτό που η δύση κάνει στο Καντάφι. Είναι απίστευτο αλλά αυτοί είναι οι άνθρωποι που υποστηρίζουν το Καντάφι, άνθρωποι που μέσα στα 40 έτη ήταν κατά τέτοιο τρόπο ώστε είναι ανίκανοι να δημιουργήσουν μια σχετικά με δική τους άποψη και θα πιστεύουν τα πάντα που η κρατική τηλεόραση και το Καντάφι θα έλεγε. Δεδομένου ότι είναι μερική που τον βλέπον σαν Θεοί και πατέρας ακόμη και να τον φέρουν όπως κοντά στον προφήτη Mohamed. 

 

   

 Η επανάσταση του λαό! προγραμματισμένη ή από τύχη
των γεγονότων μαζί;
Προσωπικότητα και κυβέρνηση Καντάφι, Ιδεολογία ή μια νέα θρησκεία; Δυτικές σχέδια & θεωρίες συνωμοσίας Ισλαμιστές, ακραίου Ισλάμ σαρίες και Aλ Kάιντα